Färdmedel i Stockholm


EXAKT ett år har jag och Lolo bott i Stockholm. Har spenderat en stor del av det här året med att ta mig från punkt A till punkt B, och kände att jag nu har kommit så långt att jag skulle vilja dela med mig med lite erfarenheter! Så Ska du röra dig i Stockholm finns här lite olika färdmedel och dess för/nackdelar, enjoy!

 

Cykel

 

 • Also known as ”Jag ska aldrig bli som dom”

Det börjar som en feber. Du vaknar en morgon, en tanke i bakhuvudet ligger kvar från drömmen. ”Fan, älskling” ropar du till din respektives halvt medvetna kropp bredvid ”jag tror jag ska cykla idag alltså” Hon svarar inte, hon bryr sig nämligen inte.

 

Vid skrivaren senare frågar Karl om du gjort något kul i helgen. Du tar chansen, ”Nja, men jag cyklade till jobbet idag”. Han svarar ”Jaha” som om att det inte hade med saken att göra, och tar sina papper vidare med sitt liv.

 

Dagen därpå, tights. Du tycker inte det är snyggt, men killen i butiken svär att du kommer kapa ”fem minuter, enkel väg, lätt”. Du stannar fortfarande vid rödljus, du beter dig fortfarande som att du är en del av en större enhet, plingar och viftar med armen om du ska svänga. Man är väl inget djur tänker du.

 

Dag tre, du läser en vägskylt fel, hamnar mot enkelriktat. Inte så farligt, du cyklar vidare i ditt liv. Kommer till jobbet, 30 sekunder snabbare? Se på fan.

 

Dag fyra. Intervention. En taxichaffis svänger över cykelbanan framför dig för att släppa av någon vid trottoaren. Misstag. Du hade ändå tänkt plocka bort cykelkorgen (den väger säkert 200 gram!) men att sula in den genom en stängd ruta var kanske inte riktigt planen. ”Det är faktiskt min fil” tänker du när du susar ner genom någon park för att skaka av honom ”men visst, jag hade kunnat sköta det snyggare”

 

Dag fem. Du tar inte ens av dig tightsen på jobbet längre (man kapar sjutton sekunder på att ”svettas in” kläderna har någon sagt). Tour de Stockholm två gånger om dan, och det är med livet på insats. Rödljus och trafikregler är koncept som väcker någon reflexmässig känsla av igenkänning, var det något från den där drömmen?

 

Pros:

 

 • Du får frisk luft
 • Du kommer fram snabbt (Stockholm har bra cykelbanor!)

Cons:

 

 • Värdesätter du ditt liv?
 • Värdesätter du din värdighet?

Bil

 

Ingen åker bil i Stockholm. Det är fakta. Det är också fakta att anledningen till att man inte åker bil i Stockholm är att det är ”så många bilar”. Det kan låta paradoxalt, och det är det. Dessutom, ställde inte dina föräldrars föräldrar dig i en parkeringsplatskö 1793 så är det kört att få en fast parkeringsplats och då måste du varannan timme, resten av livet, gå ut och flytta bilen. Ryktet säger att det räcker att rulla några centimeter så ventilerna flyttas, men det har du aldrig vågat prova.

 

Pros:

 

 • Du slipper folk
 • Du kan välja folk
 • Du kan packa saker!

Cons:

 

 • Ingen kör bil i Stockholm
 • Googles hemliga projekt ”Kan varje självkörande bil köra som att den är dum i huvudet?” är förlagt till Stockholm

Longboard

Also known as: ”Sweet, bro”

 

Visst, när du var 13 skateade du lite. Vill inte skryta, men du kunde kanske inte sätta en kickflip men dina polare trodde i alla fall att du kunde. Du har ju sett de där på stan som glider runt på sina brädor, och det ser ju SÅ SOFT UT. Du köper en bräda, känner dig lite ringrostig, visst, men de går ju ganska lätt ändå? Du är ju rätt bra på det här. Fan, varför sköt du på det här så länge?

 

Halvvägs nerför Västerbron funderar du på var den där bromsen sitter egentligen.

 

Pros:

 

 • Det är lika soft som det ser ut
 • Det går snabbare än vad man tror

Cons:

 • Det är inte en fråga ”om” utan ”när” du kommer krascha.
 • Det gör ondare att krascha som 25+ än som 14-

Inlines

Also known as ”Åker folk de där fortfarande?”

 

Om du är som mig så provade du inlines på 90-talet. Det är lite som med hockeyfrillan, en typ av masspsykos där ett helt samhälle under en kort period fick för sig att något helt absurt var jäkligt coolt. Inlines är coolt på det sättet som de där reflexerna man fick när man var liten med någon crazy-cool råtta med solbrillor, kepsen på sned och vassa kläder. Det kan verka lite coolt på pappret liksom, men sen ser man det i verkligheten och man måste ta ett omtag av hela sitt liv.

 

Pros:

 

 • Då du stoppar trafiken inte bara på cykelbanan utan även på de tre närmaste bilfilerna får du ett himla skönt soundtrack av plingor och tutor på din dagliga pendling
 • Det KÄNNS nästan lika soft som longboard

Cons:

 

 • För att citera en högstadieelev jag träffade ”Hur vågar du åka de där inne i stan?” ”Mjah, jag har ju broms så” ”Nej, alltså, jag menar, Skäms du inte?”
 • Du är ett missplacerat gruskorn från att testa OS-grenen ”Svanhopp på asfalt”. 0 poäng.

 

Tunnelbanan:

 

Det är inte socialt accepterat i Sverige att sätta sig bredvid någon man inte känner på bussen. På tunnelbanan får du konstiga blickar om du inte vill pressa in din kind i armhålan på killen framför när tre skolklasser till ska på din vagn. Som tur var hjälper alla runt dig till, så du behöver aldrig välja.

 

Pros:

 

 • Du kommer fram, med relativt säker marginal
 • Du slipper stinka av din egna svett eller ha blodiga sår

Cons:

 

 • Det går inte garantera att du inte kommer lukta av någon annans svett
 • Någon annans blod är inte så himla mycket bättre
 • Om du ska byta mer än en gång kan du lika gärna gå.

Skiven av Patrik Jutterström

 

Vill du läsa mer av Patrik?

https://alocii.wordpress.com/

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0